Oogsttijdstip

Er is bij de huidige rassen de trend om een later oogsttijdstip te kiezen voor een hogere opbrengst. Dit brengt echter wel risico met zich mee rondom kwaliteit, vooral de huidkwaliteit.

Een later oogsttijdstip betekent: slechtere oogstomstandigheden, minder gelegenheid om de uien goed te drogen en daardoor een minder grote kans op uitstekende kwaliteit. Er is in 2013 onderzoek gedaan naar het oogsttijdstip en vanuit praktijk is er vraag naar meer verdieping van onderzoek destijds.

Resultaat

Het resultaat is inzicht in groeipotentie van 10 verschillende rassen bij oogsten met 3 percentages groen loof en de kwaliteit daarvan. Hierdoor krijgt de teler handvatten om te kiezen voor kwaliteit of gaan voor maximale opbrengst, latere oogst en de kans op minder goede omstandigheden.

Werkgroepleden:

Naam
Organisatie
Cor van Oers
Lijn Moerdijk
Henk Pelleboer
Kees Hoogzand
Delphy
MSP Onions
Uienplatform
Hoogzand Zaden

Laatste nieuws: Bepalen van het ideale oogsttijdstip