Oogsttijdstip

Er is bij de huidige rassen de trend om een later oogsttijdstip te kiezen voor een hogere opbrengst. Dit brengt echter wel risico met zich mee rondom kwaliteit, vooral de huidkwaliteit.

Een later oogsttijdstip betekent: slechtere oogstomstandigheden, minder gelegenheid om de uien goed te drogen en daardoor een minder grote kans op uitstekende kwaliteit. Er is in 2013 onderzoek gedaan naar het oogsttijdstip en vanuit praktijk is er vraag naar meer verdieping van onderzoek destijds.

Resultaat

Het resultaat is inzicht in groeipotentie van 10 verschillende rassen bij oogsten met 3 percentages groen loof en de kwaliteit daarvan. Hierdoor krijgt de teler handvatten om te kiezen voor kwaliteit of gaan voor maximale opbrengst, latere oogst en de kans op minder goede omstandigheden.

Publicaties:

Werkgroepleden:

Naam
Organisatie
Henk Pelleboer (voorzitter werkgroep)
Lijn Moerdijk
Kees Hoogzand
Luc Remijn
Uienplatform
MSP Onions
Hoza Uienzaad
Delphy

LAATSTE NIEUWS: Nieuwe beregeningsfaciliteiten komen dit jaar uitstekend van pas in de oogsttijdstippenproef