Rassenonderzoek

>>Download hier de rassenlijst 2018

In 2016 is het rassenonderzoek zaaiuien uitgevoerd in opdracht van de Holland Onions Association
binnen het project Uireka. Het is dit jaar uitgevoerd op twee locaties in Flevoland en in Zuid West Nederland. De samengevatte resultaten vindt u in deze leaflet. Ook de cijfers van voorgaande jaren zijn gebruikt voor de samenstelling van dit rassenbericht.

Opzet

Het onderzoek is uitgevoerd volgens een protocol waar verwerkers, telers en zaadhuizen continu bij betrokken waren. Het is uitgevoerd op de locaties Colijnsplaat en Dronten. Elk ras lag in drie herhalingen.
Om de kwaliteitseigenschappen van de uien te meten, is gebruik gemaakt van een professionele sorteer-en verpakkingsinstallatie. In 2017 is er per locatie van elk ras 1 kuubskist uien verwerkt en bemonsterd voor verdere toetsing.

Veldgegevens

Onder goede omstandigheden is op beide locaties gezaaid (8 april Colijnsplaat en 19 april Dronten). Er is gebruik gemaakt van regulier handelszaad. Per ras is met dezelfde aantallen eenheden gezaaid, namelijk 4 eenheden. Per ras per locatie zijn 3 velden gezaaid van 20 m2 voor opbrengst en 400 m2 voor kwaliteitsmonster uit de bewaring . Alle rassen zijn op het juiste moment behandeld voor spruitremming. De oogst heeft op beide locaties plaatsgevonden op 14 september.

Sorteren en beoordelen

Op 13 mei 2017 zijn de uien uit de opslag gehaald en gesorteerd. Het sorteren is uitgevoerd door alleen niet-uien er uit te halen. De tarra wordt door de beoordelingscommissie bepaald. Vervolgens zijn op 19 mei de uien beoordeeld door een commissie van deskundigen. Na het sorteren zijn de rassen beoordeeld op: hardheid, vorm, éénkernigheid, huidvastheid, uniformiteit en algemene indruk. Bovendien is het drogestofgehalte bepaald, de spruitgevoeligheid en de opbrengst.

Download hier de rassenlijst 2018

Werkgroepleden:

Naam
Organisatie
Cor van Oers
Lijn Moerdijk
Henk Pelleboer
Kees Hoogzand
Jaap Wiskerkerke
Luc Remijn
Delphy
MSP Onions
Uienplatform
Hoogzand Zaden
JWK Onions
Delphy

Laatste nieuws: Rassenlijst zaaiuien 2018