Nieuws

‘Beginnend schot, maar prima uitwendige kwaliteit’

  • 26 februari 2023
  • Nieuws

Na het sorteerwerk op 11 februari jl. zijn aansluitend op 15 februari 2023 de rassen voor het rassenonderzoek van de proeflocaties in Schoonloo (Drenthe) en Colijnsplaat beoordeeld. De beoordeling werd uitgevoerd door uieninkopers van Monie, MSP, Bowa, sorteerbedrijf DHont, PPA, Waterman, Lowie de Koeijer en Rens Boone; elke inkoper deed dit voor de locatie relevant voor zijn werkgebied. De onafhankelijke uienspecialisten gaven de 19 rassen uit Schoonloo en 25 rasen uit Colijnsplaat cijfers voor hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur. Ook werd tijdens de beoordelingsbijeenkomst op proefboerderij Rusthoeve van elk ras de hoeveelheid tarra bepaald. 

“Een aantal op zand geteelde rassen zaten wat dun in de huid, maar de kwaliteit van deze uien viel zeker niet tegen”, aldus onderzoekster Dominique Cammaert en onderzoekcoördinator Luc Remijn van UIKC. De rassen van Colijnsplaat zijn dit jaar vervroegd verwerkt en beoordeeld vanwege begin schot. “De uitwendig kwaliteit zoals huidvastheid en hardheid waren gelukkig nog prima.”

Na de officiële beoordeling door de uienspecialisten konden de deelnemende zaadbedrijven de rassen onder nummer bekijken en ook zien hoe hun eigen ras(sen) scoorde(n). Aansluitend zijn nog metingen uitgevoerd om onder andere het drogestofgehalte, de eenkernigheid, inwendige gebreken en kwaliteitsaspecten te bepalen. Ook is machinaal de hardheid (drukstaafmethode) gemeten en de opbrengst vastgesteld. Al dit cijfermateriaal wordt gebruikt voor het samenstellen van de Uireka Rassenlijst.

Naar verwachting vindt in mei nog de beoordeling plaats van de 24 op de klei in Dronten geteelde rassen. UIreka presenteert de nieuwe Rassenlijst op donderdag 24 augustus a.s. tijdens de UIKC Uiendag in Colijnsplaat.

Tags