Nieuws

Behouden van een gezonde sector dankzij Uireka

  • 28 mei 2018
  • Nieuws

Uniek aan Uireka is de samenwerking van alle ketenpartners om de kwaliteit van de Nederlandse ui naar een hoger plan te tillen. Een van die partners is Agrifirm. Jeroen Nijenhuis, verkoopmanager Team Midden, kijkt uit naar de resultaten van Uireka. “Het onderzoek is niet zozeer van belang voor ons als bedrijf, maar des te meer voor onze telers. Als coöperatie weten we niet beter dan dat samenwerking je verder brengt.” Agrifirm begeleidt in Nederland de teelt op een areaal van circa 10.000 hectare uien. Naast de teeltbegeleiding is het bedrijf ook toeleverancier van producten.

Verantwoordelijkheid naar telers

Agrifirm heeft een actieve rol in verschillende Uireka werkgroepen: het onderzoek naar de optimalisatie van bemesting, onderzoek scheurkontjes, reststromen, koprot en de communicatiewerkgroep. Nijenhuis: “Alle onderzoeken zijn van belang voor de uienteler in Nederland. Waar vroeger de productschappen onderzoek ondersteunden, moet de sector het nu zelf doen. We hebben een verantwoordelijkheid richting telers om bij te dragen aan nieuwe kennis voor een optimale teelt. Tenslotte is de uienhandel een belangrijke inkomstenbron voor onze telers.”

Urgentie van onderzoek

In het veld komt Nijenhuis vaak telers tegen die het belang van onderzoek erkennen. De fysieke (gezondheids)problemen van het product nemen toe en daarmee de urgentie van onderzoek. Gezonde uien zijn van groot belang, zeker voor de export. Tijdens de Uiendag in Dronten heeft Chris de Visser een presentatie gegeven over Uireka. Nijenhuis heeft gemerkt dat die presentatie de telers aan het denken heeft gezet en de nieuwsgierigheid van telers heeft gewekt: “Telers vragen welke maatregelen ze kunnen nemen tegen bijv. scheurkontjes of fusarium.” We zullen telers op de hoogte houden over de voortgang en resultaten van het onderzoek via Uireka en de deelnemende partijen.

Export en kwaliteit gaan hand in hand

Kijkend naar de toekomst verwacht Nijenhuis dat het areaal van uien én de verbreding toenemen: “Dit kan op alle fronten, denk aan teelt, kleur, maatsortering en zeker ook afzetmarkten. Nieuwe exportgebieden beleveren is essentieel voor de toekomst. De uitgangspositie van Nederland, met de grote teeltgebieden en de gunstige ligging van de havens, is prima. Met onze kwaliteit creëren we nog altijd nieuwe afzetmarkten. Toch is die kwaliteit niet vanzelfsprekend. De risicofactoren zijn groot, denk aan fusarium en koprot. Daarom is ontwikkelen van kennis de sleutel tot het behoud van een gezonde sector. En dat is dankzij Uireka heel realistisch.”

Tags