Nieuws

Onderzoek weerbaarheid met 75 cm wortelruggen

  • 25 april 2022
  • Nieuws

Een kleine week voor Koningsdag is op de Rusthoeve door de mensen van UIKC de Uireka weerbaarheidsproef met verschillende teeltsystemen aangelegd. In de proef wordt de traditionele teeltmethode met bedden van 1,50m vergeleken een teelt op verhoogde bedden en met een teelt op ruggen. Vorig jaar is de ruggenteelt uitgevoerd met witlofruggen op 50 cm, dit jaar is de proef aangelegd met wortelruggen op 75 cm. Het is de verwachting dat de hierin gezaaide 2 rijtjes uien beter tot hun recht zullen komen.  

Proefcoördinator Dominique Cammaert: “De gebruikte ruggenfrees was aan de achterzijde voorzien van hydraulische rollen. Hiermee waren we in staat de ruggen goed aan te drukken zodat er brede en stevige ruggen ontstonden. In deze ruggen was dan ook voldoende vaste grond om met een wortelzaaier 2 rijtjes uien te zaaien.”

Ook deze zaaimachine was een aangepaste versie en voorzien van aandrukrolletjes die aan beide kanten extra dikke ringen hadden gekregen om juist op het zaairijtje het zaad aan te drukken.

De verhoogde beddenteelt is dit jaar gelijk aan vorig jaar en aangelegd met een door de firma Struik beschikbaar gestelde frees. De kappen en de hydraulische rollen kwamen van dezelfde firma als vorig jaar.

Terugkijkend op de gehele proefaanleg is Cammaert tevreden over het gerealiseerde zaaibed. “Vooral op het stukje waar iets lichtere grond is, viel er een mooi zaaibed met vocht in de ruggen en verhoogde bedden. Ook het zaaibed bij de traditionele zaai viel erg mooi.”

Tags