Nieuws

“Rassen nog hard en van goede kwaliteit”

  • 4 juni 2023
  • Nieuws

Begin mei zijn voor de onafhankelijke UIreka Rassenlijst ook de rassen van de laatste proeflocatie (Midden-Nederland) van seizoen 2022-2023 beoordeeld. Eerder dit jaar vond eenzelfde sessie plaats met de rassen van de andere kleiproeflocatie (Colijnsplaat) en de zandproeflocatie Schoonloo (Drenthe).

De beoordeling van de 23 rassen vond plaats op De Rusthoeve en werd uitgevoerd door een beoordelingscommissie met daarin onder andere uieninkopers van sorteer- en verwerkingsbedrijven. Zij beoordeelden de rassen op hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur. Dominique Cammaert namens proefuitvoerder UIKC: “Over het algemeen waren de uien nog hard en van goed kwaliteit, wel waren er de gebruikelijke rasverschillen.” Na de beoordeling van de commissie worden nu nog de hardheid (machinaal), droge stofgehalte, eenkernigheid en inwendige gebreken vastgesteld.

Alle beoordelingscijfers worden verwerkt in de UIreka Rassenlijst 2024 die op 24 augustus a.s. op de Uiendag in Colijnsplaat wordt gepresenteerd.

Tags