Nieuws

‘Verschillen’ laten zich zien op proefveld druppelirrigatie

  • 4 juli 2023
  • Nieuws

Zoals al eerder gemeld in een voorgaande nieuwsbrief focust het UIreka-onderzoek vanuit de werkgroep Irrigatie zich dit jaar op een verdere optimalisering van de watergift en neemt daarin ook ‘zout’ water mee met een EC van 4. Nieuw dit jaar is een vergelijking van diverse teeltsystemen (standaard teeltbed, verhoogd teeltbed, ruggenteelt) met druppelirrigatie, de inzet van fertigatie via druppelirrigatie en de invloed van druppelirrigatie op het optreden van ziekten (meeldauw) en plagen (o.a. trips). 

Na met name de zeer droge weken vanaf half mei tot bijna eind juni is het aardig te zien hoe de laatste dagen van juni de diverse objecten het doen tot op heden. Uitvoerend proefcoördinator Luc Remijn van UIKC neemt ons mee op een fotografisch rondje langs de velden en benoemd daarbij wat opvallende zaken.

Remijn: “Voor het onderzoek op ruggen hebben we ruggen gefreesd op 75 cm waarvan de bovenzijde is afgevlakt tot een plateau van ruim 40 cm breed. Op elke rug staan 2 rijtjes uien vlak naast elkaar, vervolgens 28 cm niets met in het midden de druppelslang en vervolgens weer 2 rijtjes vlak naast elkaar. De uien op deze ruggen staan er op dit moment wat beter voor dan die op verhoogde bedden van 128 cm breed met 4 rijen uien. Een verklaring hiervoor kunnen we op dit moment niet geven.” Iets anders dat op dit moment opvalt is de kleur van het gewas op sommige veldjes. Remijn: “Zowel de uien op de verhoogde bedden als op de 75 ruggen zijn op dit moment wat lichter van kleur. Mogelijk dat hier de opname van stikstof wat lager is geweest. Op de 75 cm rug waarop fertigatie wordt toegepast zien we dat kleurverschil namelijk niet.”

Op 1 juli stonden de uien in het 4-5 pijpjes stadium. Dit is vergelijkbaar met de praktijk.

Tags