Nieuws

COLUMN: ‘Gedurfde kop boven lijvig artikel’

  • 18 december 2020
  • Nieuws

‘Uireka mist slag naar praktijk’, kopte weekblad Boerderij onlangs. Toen ik de kop las vond ik dat best confronterend, hoewel ik mijn akkoord over de inhoud gegeven had. Was ik als voorzitter van hét schoolvoorbeeld van een PPS niet te dramatisch geweest? Mijn conclusie was nee. Wie het artikel leest valt de nuancering op en die uitdagende kop raakt de kern waarom het draait. Immers, wanneer de waardevolle resultaten op de plank blijven liggen (lees: niet geraadpleegd op onze website uireka.nl blijven zweven) of slechts in de hoofden van onderzoekers, managers, directieleden en bestuurders blijven hangen, dan doen we iets niet goed. Daarvoor zijn de resultaten veel te waardevol.

Uiteindelijk moet de eerste negatieve reactie op het artikel mij nog bereiken. En dat betekent niet dat er geen reacties zijn geweest. Integendeel, langs verschillende kanten bereikten ons waardevolle aanbiedingen en ideeën. De zogenaamde erfbetreders reageerden spontaan dat ze de kennis graag delen met hun medewerkers die dagelijks op het boerenerf komen. Ook de kennisdagen zoals in Colijnsplaat waar, dankzij de covid-proof aanpak, een veel intensievere discussie met telers ontstond op de proefvelden dan in andere jaren aan de bar met gratis bier en patat. Niet dat ik daarmee wil pleiten om het laatste voortaan te schrappen, maar wel het lijkt mij waardevol om de gesprekken in kleinere groepen een vervolg te geven. Misschien helpt een ‘Uireka Academy’ wel opperde één van de partners.

Kortom, de gedurfde kop boven een lijvig artikel heeft bijgedragen om de resultaten dichterbij de teler te brengen en daar ben ik Boerderij dankbaar voor. Nu samen de boer op en andersom staat de deur wagenwijd open om ons uit te nodigen meer te vertellen op telersavonden, momenteel digitaal uiteraard. We gaan graag het gesprek aan hoe we ketenbreed de Hollandse ui op een nog hoger plan kunnen brengen, duurzaam welteverstaan.

De BO-Akkerbouw wist in ieder geval het deelonderzoek naar aaltjes (Ditylenchus dipsaci) een extra boost te geven en te koppelen aan een funding van een half miljoen euro extra middelen. Zoals gezegd, geld is niet het allerbelangrijkste om resultaat te bereiken, maar ik denk dat iedereen blij is dat zijn of haar collectieve bijdrage goed wordt ingezet. Nu is het nog wachten op voldoende telers die het lef hebben percelen waarvan ze weten dat er aaltjes – in de volksmond beter bekend als kroef – voorkomen anoniem aan te melden voor monstername. Want alléén met voldoende praktijkgegevens komen we verder!

Gijsbrecht Gunter, voorzitter Stuurgroep Uireka 2.0

Tags