Er is bij de huidige rassen de trend om een later oogsttijdstip te kiezen voor een hogere opbrengst. Dit brengt echter wel risico met zich mee rondom kwaliteit, vooral de huidkwaliteit.
Een later oogsttijdstip betekent: slechtere oogstomstandigheden, minder gelegenheid om de uien goed te drogen en daardoor een minder grote kans op uitstekende kwaliteit. Er is in 2013 onderzoek gedaan naar het oogsttijdstip en vanuit praktijk is er vraag naar meer verdieping van onderzoek destijds.
Het resultaat is inzicht in groeipotentie van 10 verschillende rassen bij oogsten met 3 percentages groen loof en de kwaliteit daarvan. Hierdoor krijgt de teler handvatten om te kiezen voor kwaliteit of gaan voor maximale opbrengst, latere oogst en de kans op minder goede omstandigheden.
Naam |
Organisatie |
Henk Pelleboer (voorzitter werkgroep) Lijn Moerdijk Kees Hoogzand Luc Remijn |
Uienplatform MSP Onions Hoza Uienzaad Delphy |