Nieuws

Column: “Intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen en praktijk een blijvertje !”

  • 29 mei 2020
  • Nieuws

Door Chris de Visser, projectleider Uireka

De uien zitten er in, zowel in de praktijk als in de Uireka proefvelden. Het was niet overal even makkelijk. Op de kletsnatte winter volgde een flinke periode van droogte in de aanloop naar en tijdens het zaaiseizoen. Het bleek niet altijd mogelijk om overal een even goed zaaibed te maken. De start is daarmee niet goed, maar het seizoen is nog lang.

De start van het seizoen wordt ook gekenmerkt door de coronacrisis. Behalve de invloed die dit op de markt heeft, blijkt het ook voor Uireka een flinke sta-in-de-weg. Immers, 2020 markeert de start van het nieuwe Uireka programma dat ten opzichte van het eerste programma toch een duidelijke andere koers heeft ingeslagen. De focus is van kwaliteit verlegd naar duurzaamheid. Beide elementen zijn voor de sector van groot belang met het oog op de concurrentiepositie op de wereldmarkt. Het gevolg van die switch betekende ook dat we enkele nieuwe onderwerpen moesten oppakken. En bij nieuwe onderwerpen hoort vaak ook een nieuwe werkgroep. En bij reeds bestaande werkgroepen was het best wel even zoeken naar de invulling van de nieuwe koers. Dat vraagt overleg, overleg dat in coronatijd niet altijd even makkelijk is. We moesten dus veel doen via de digitale weg en dat was best even wennen. En ook best lastig, want je kunt elkaar niet zo goed “in de ogen kijken”. De non-verbale communicatie die toch heel erg belangrijk is om te zien of we het allemaal wel eens zijn met elkaar, ontbreekt goeddeels. Toch zijn de werkgroepen er in geslaagd om interessante, nieuwe proeven te bedenken en uit te voeren. Hier rest niets anders dan grote waardering.

Ik verwacht dat we deze programmaperiode met Uireka flinke stappen kunnen zetten in duurzaamheid. Van sommige onderwerpen verwacht ik op middellange termijn toepasbare resultaten in de praktijk: beregening en irrigatie, rassenkeuze en de mogelijkheden van groene middelen en integrale beheersmethoden bij de bestrijding van trips en uienvlieg. Maar Uireka zal ook vitale informatie opleveren voor belangrijke lange termijn uitdagingen zoals fusarium, gewasweerbaarheid, een alternatief voor MH en beheersing van stengelaaltjes.

Maar het meest bijzondere van Uireka is een blijvertje: de intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen en praktijk. Samen optrekken om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan vanaf het bedenken van plannen tot het interpreteren van resultaten. Want samen weten we meer. En dát maakt Uireka een inspirerende werkomgeving.

Tags