Nieuws

Eerste stappen gezet voor Rassenlijst 2025

  • 1 februari 2024
  • Nieuws

In Zuidwest-Nederland zijn de eerste proeven inmiddels gesorteerd en in bewaring gelegd. Begin 2024 wordt gekeken wanneer deze uien beoordeeld kunnen worden op allerlei kwaliteitsaspecten. Een onafhankelijke commissie zal dat doen en kijkt o.a. naar hardheid, huidvastheid en kleur. Deze cijfers worden, samen met de informatie van het ras en de cijfers van o.a. opbrengst en spuitrust, door een programma gehaald waarna de rassenlijst opgesteld wordt. Deze wordt op de Uiendag in Colijnsplaat (eind augustus) gepresenteerd.

Ook de proeven in Noordoost-Nederland en Midden-Nederland liggen inmiddels in bewaring. Goed om te weten: voor de locatie Noordoost-Nederland komt er een aparte rassenlijst. Deze locatie ligt op de zand- en dalgronden van de Veenkolonien. De locaties Zuidwest-Nederland en Midden-Nederland liggen op klei.

De rassenlijst van 2024 is afgelopen augustus gepresenteerd. Daarin staan de cijfers van het teeltjaar 2022 en de bewaring van 2023. Wil je deze nog eens terugkijken? Dat kan via deze link.

Tags