Nieuws

Interview Trouw: de Zeeuw & Gunter

  • 23 januari 2018
  • Nieuws

Bron beeld: Trouw

Na wéér een topjaar zijn uientelers en -handelaren in opperbeste stemming. Tegelijkertijd zwelt de roep om meer duurzame productiemethoden aan. En een plantenziekte rukt op.

Een ui, zegt boer Jaap de Zeeuw, moet je koesteren. “Het is een prachtig product om mee te werken, een heel mooie teelt. Maar ook een uitdaging. Het begint al met de vraag: welk uienras kies je? Vervolgens moet je zorgen dat je grond in orde is, met een goede ontwatering en goede bemesting. En aan het eind heb je voor het goed binnenhalen van de oogst droge omstandigheden nodig.” De Zeeuw verbouwt uien in de Noordoostpolder bij Emmeloord. Hem hoor je niet klagen. Wie de uitdaging aangaat, weet hij, kan een goede boterham aan de ui overhouden.

Ook bij de Holland Onion Association, die vanuit Zoetermeer de belangen behartigt van de vaderlandse ui, hoor je niemand mopperen. De export van Nederlandse uien nam afgelopen jaar met 10 procent toe in volume. En, zegt Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association, het einde is nog niet in zicht.

Lees het volledige bericht op de website van Trouw.

Tags