Nieuws

Nieuwe beregeningsinstallatie van grote waarde voor rassenonderzoek

  • 28 augustus 2019
  • Nieuws

Op 29 augustus a.s. wordt op de Uiendag in Colijnsplaat de nieuwe rassenlijst voor 2020 officieel gepresenteerd. De nieuwste informatie die in dit rassenbulletin wordt meegenomen betreft de resultaten van het voorgaande groeijaar (2018). Ook dit teeltseizoen is het rassenonderzoek gecontinueerd. Binnenkort is de oogst en worden alle rassen in de bewaring gestopt. Wat waren terugkijkend de bijzonderheden de afgelopen maanden?

Dit jaar hadden we het extreme groeiseizoen van 2018 nog erg goed voor ogen. Dat startte vlot maar al snel kregen we zware regenval met een korst tot gevolg. Dankzij gerichte acties (eggen) was de opkomst erg groot. Daarna echter stopte de regen en viel er nagenoeg geen regen meer in mei, juni, augustus. De droogte deed verder zijn werk met als resultaat lage opbrengsten met zeer fijne uien. Met dit schrikbeeld voor ogen is afgelopen winter geïnvesteerd in een beregeningsinstallatie en waterbassin om de rassenproef water te kunnen geven als die daar om vraagt. Afgelopen voorjaar zijn de uien onder goede omstandigheden op beide locaties in april gezaaid. Gedurende het groeiseizoen was het in vergelijking met vorig iets beter gesteld met de regenval, maar hadden we ook weer te maken met droogte en (zeer) warme perioden. De regeninstallatie kwam dan ook mooi van pas en heeft uiteindelijk voor een mooie stand gezorgd.

Op dit moment ziet het er naar uit dat de uien onder normale omstandigheden in zowel het zuidwesten als in Flevoland kunnen worden gerooid. Daarna gaan de uien in kuubskisten de bewaring in en worden ze uiteraard gemonitord. Nieuw komend bewaarseizoen is dat we op verschillende tijdstippen de gewichtsverliezen van elk ras gaan bepalen. Alle gemeten data vormen straks dan weer de basis voor de rassenlijst van teeltseizoen 2021.

bron foto: UIKC

Tags