Nieuws

Opfrissen kennis fysiologie van de ui schot in de roos

  • 31 oktober 2022
  • Nieuws

“Goede bijeenkomsten met heel veel interactie”, zo vat Uireka algemeen projectleider Chris de Visser de eerste twee in-company trainingen samen die in het kader van de Uireka Academy werden verzorgd voor Agrifirm. “Als ik kijk naar de positieve reacties die we tot nu toe hebben ontvangen, dan denk ik dat wij met de Academy voorzien in een behoefte aan specifieke kennis.” 

De Visser gaf de trainingen eerder deze maand samen met uienspecialist Luc Remijn van Delphy/UIKC aan Agrifirms teeltspecialisten van Regio Midden en Regio Zuid. Beide groepen zijn voor Uireka een belangrijke schakel in de kennisoverdracht naar de uientelers, omdat zij vaak een één-op-één relatie met hen hebben en daardoor beter in staat zijn de Uireka-onderzoeksresultaten te vertalen naar de bedrijfsspecifieke omstandigheden.

De kapstok van de trainingen was de gewasfysiologie van de ui. Veel van de problemen binnen de teelt zijn hierop terug te herleiden. Deze insteek was een zeer gewaardeerde schot in de roos. Verder stonden onderwerpen als fusarium, valse meeldauw, irrigatie, aangepaste teeltsystemen en integrale plaagbestrijding op het programma; onderwerpen die in Uireka-verband zijn opgepakt en waarover nieuwe kennis beschikbaar is gekomen. Uiteraard was er ook gelegenheid te sparren over een stukje actualiteit, in dit geval de problemen met witrot en pinkroot.

Komende maand is de volgende training vanuit Uireka Academy.

Tags