Nieuws

Rassenonderzoek Drenthe: ‘rassen tonen donkerder; kwaliteit valt zeker niet tegen’

  • 1 maart 2022
  • Nieuws

Begin februari zijn voor de eerste keer binnen het rassenonderzoek de rassen van de nieuwe proeflocatie in Schoonloo (Drenthe) beoordeeld. Onafhankelijke uienspecialisten van Waterman Onions, Boons, Lefru en JWK Onions gaven 19 rassen cijfers voor hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur. Ook is tijdens de beoordelingsbijeenkomst op proefboerderij Rusthoeve de hoeveelheid tarra bepaald.

Afgelopen groeiseizoen 2021 heeft UIKC, in opdracht van Uireka, voor het eerst rassenonderzoek uitgevoerd op zandgrond en wel met 19 verschillende rassen. Deze rassen zijn door de zaadbedrijven zelf aangemeld en worden volgens een vast protocol onderzocht. “De op zand geteelde uiten toonden wat donkerder dan die van de klei, maar de kwaliteit van deze uien valt zeker niet tegen”, aldus onderzoekster Dominique Cammaert en onderzoekcoördinator Luc Remijn van UIKC.
Vijf dagen voorafgaand aan de beoordelingsbijeenkomst zijn de uien verwerkt op een professionele sorteerlijn van JWK Onions. Na het beoordelen konden de deelnemende zaadbedrijven de rassen onder nummer bekijken en ook zien hoe hun eigen ras(sen) scoorde(n). Aansluitend worden nog metingen uitgevoerd om onder andere het drogestof gehalte, de eenkernigheid, inwendige gebreken en kwaliteitsaspecten te bepalen. Ook wordt machinaal de hardheid (drukstaafmethode) gemeten en de opbrengst vastgesteld. Al dit cijfermateriaal wordt gebruikt voor het samenstellen van de Uireka Rassenlijst.
Naar verwachting vinden in mei de beoordelingen plaats van de respectievelijk 25 en 24 rassen geteeld in Colijnsplaat en Dronten. De nieuwe rassenlijst wordt gepresenteerd op de Uiendag in Colijnsplaat eind augustus. Op deze rassenlijst zijn nog niet de op zand geteelde rassen in Schoonloo meegenomen. Publicatie van dit rassenonderzoek vindt pas in 2023 plaats omdat het onderzoeksprotocol minimaal 2 onderzoeksjaren voorschrijft. Komend teeltseizoen wordt het onderzoek in Schoonloo daarom voortgezet, dit jaar met 18 rassen.

Tags