Nieuws

Rassenonderzoek op alle drie locaties gezaaid

  • 29 maart 2022
  • Nieuws

Vorige week al is onder prachtige omstandigheden de rassenproef op proeflocatie Colijnsplaat aangelegd. Colijnsplaat (Rusthoeve; zavelgrond van rond 25% afslibbaar) is een van de drie proeflocaties waar het officiële Uireka Rassenonderzoek plaatsvindt. De andere twee locaties bevinden zich op de centrale klei (Biddinghuizen/Dronten) en op het Drentse zand (Schoonloo). Deze laatst locatie is bewust gekozen vanwege de zandgrond met maximaal 5% organische stof. Hiermee is deze locatie zoveel mogelijk representatief voor andere zandgronden in Nederland waarop uien worden geteeld.

Begin deze week is ook de rassenproef in Dronten en Schoonloo ingezaaid. Luc Remijn, onderzoekcoördinator van proefuitvoerder UIKC: “Zeker in Colijnsplaat en Schoonloo waren de zaaiomstandigheden prachtig, in Dronten was het iets taaier maar ook daar ging het goed. Er is op alle locaties een mooi zaadbed gemaakt en het zaad aansluitend ook nog weggelegd op vochtige grond. Wel is er binnen afzienbare tijd wat regen noodzakelijk voor een goede kieming en weggroei.” In Colijnsplaat bestaat de rassenproef uit 25 rassen, in Dronten uit 23 en in Schoonloo 18.

De resultaten van de proef vormen de basis voor de Uireka Rassenlijst 2024 (publicatie augustus 2023). UIKC-onderzoekster Dominique Cammaert: “Deze rassenlijst is ook de eerste waarin de resultaten van Schoonloo op een onderscheidende manier beschikbaar komen. Eerder kan niet omdat de rassen volgens protocol minimaal 2 jaar beproefd moeten zijn alvorens ze op de rassenlijst te zien zijn.”

Tags