Nieuws

Uireka presenteert eerste resultaten

  • 22 augustus 2017
  • Nieuws

Tijdens een feestelijke ontbijtsessie op de landelijke uiendag in Colijnsplaat worden de eerste resultaten van het ketenbrede kwaliteitsonderzoek gepresenteerd. Om de sector op een efficiëntie wijze op de hoogte te houden van alle resultaten en ontwikkelingen binnen Uireka lanceert Jo-Annes de Bat, de Gedeputeerde Economie & Landbouw van de Provincie Zeeland de nieuwe website. Tevens is eerste product is gerealiseerd en wordt door Wageningen University & Research officieel gepresenteerd aan de sector. De naam van het unieke onderzoeksproject is Uireka.

Tijdens het programma geven diverse vertegenwoordigers van binnen en buiten de sector hun visie op dit vernieuwende keten initiatief.

PPS ketenbreed kwaliteitsonderzoek Ui

De Hollandse ui is een van de sterkst groeiende agrarische exportproducten. Zowel in teelt als export vertoond al jaren een stijgende lijn in. De sector heeft een hoge organisatiegraad waarbij de exporteurs, verwerkers, telers, zaadhuizen en tal van ketenpartners hun krachten bundelen om de afzet te bevorderen, met succes.

Exportwaarde een half miljard

Ruim 90% van alle in Hollandse uien gaat de grens over naar meer dan 130 landen wereldwijd. In Nederland worden momenteel ca 35.000 ha uien geteeld door ruim 3.000 telers. De uienexport behaalde afgelopen seizoen opnieuw een record van maar liefst 1,1 miljoen ton. Daarmee staat de Hollandse ui met stip op nummer één op de lijst geëxporteerde groenten en fruit. De exportwaarde bedroeg een half miljard euro.

Twee gebieden

De teelt van Hollandse uien kent twee concentratiegebieden, de IJsselmeerpolders en Zuidwest Nederland. De verwerking en export van de uien concentreert zich echter sterk in Zeeland, waar ruim 80 procent jaarrond verpakt wordt. Tal van ketenspelers zijn actief in deze mooie branche die een belangrijke pijler vormt onder de Nederlandse landbouw.

HOA

De verwerkende uiensector heeft zich georganiseerd middels de Holland Onions Association, onderdeel van GroentenFruit Huis (GFH). Via de Holland Onion Association wordt ingezet op promotie van de Hollandse Ui, het openen van nieuwe markten en kwaliteitsonderzoek. Voor het kwaliteitsonderzoek heeft de HOA sinds vorig jaar met tal van ketenpartners een 3-jarig Publiek-Privaat-Samenwerkingsverband opgestart: Uireka, met een projectomvang van 2 miljoen euro. De eerste resultaten hiervan worden tijdens een ontbijtsessie op de Landelijke Uiendag gepresenteerd.