Nieuws

Valse Meeldauw epidemie

  • 10 oktober 2024
  • Nieuws

Voor veel uientelers was Valse Meeldauw dit jaar een hot topic. Als je goed keek was er waarschijnlijk geen enkel perceel vrij van Valse Meeldauw. Zowel lokaal als binnen regio’s waren er grote verschillen in de mate van aantasting. Zaaimoment en eerste spuitmoment speelden dit natte voorjaar een grote rol bij de eerste infectie. 

Onderzoeker Bert Evenhuis: “Bij ons in Lelystad zagen we een duidelijk verschil in de mate van aantasting. Hoe dichter we bij de uien langs de singel aan de zuidkant van het perceel kwamen, hoe hoger de aantasting was. Dit komt waarschijnlijk omdat deze uien meer beschutting hadden en daarmee windluwte en een langere bladnatperiode.”

De aantasting van dit jaar was een bevestiging van wat er in 2023 al in het klein werd waargenomen in de Uireka proef. Evenhuis: “Bij grond die we nat hielden was er meer Valse Meeldauw dan bij stukken grond die droger waren. Dit kan komen omdat bodemvocht bijdraagt aan verdamping en daarmee bladnat. Maar vocht zorgt ook voor meer loofgroei, wat vaak ook gunstig is voor Valse Meeldauw.”

Volgens Evenhuis lijken lokale omstandigheden dit jaar beslissend te zijn geweest voor de start van de Valse Meeldauw epidemie. Beschikbaar vocht voor dauwvorming lijkt een cruciale rol te spelen, maar dit wordt door proefneming met cijfers nog onderzocht. Meer informatie over deze cijfers volgt later in 2025.

Tags