Nieuws

Kwaliteitssprong alleen mogelijk als álle neuzen dezelfde kant op staan

  • 3 mei 2019
  • Nieuws
  • Partners

Het nieuwe teeltseizoen is afgetrapt. Er is veel werk verzet op de diverse locaties om al het Uireka-onderzoek ook dit jaar weer aan te leggen. In afwachting van een aantal welkome regenbuitjes is dit een mooi moment om eens in te zoomen op een partner die Uireka voor een belangrijk deel financieel mogelijk maakt: Topsector Agri & Food. Directeur Kees de Gooijer legt uit waarom zijn organisatie investeert in Uireka.

Achtergrond Topsector

De Topsector Agri & Food is één van de 9 topsectoren waar Nederland wereldwijd in uitblinkt. Bedrijfsleven, universiteiten, onderzoekscentra, overheden en maatschappelijke organisaties werken samen aan kennis en innovatie, internationalisering, human capital en aan het verminderen van regeldruk om deze positie nog sterker te maken. Binnen de Topsector Agri & Food worden 7 werkgebieden onderscheiden waarvan Kennis & Innovatie er één is. Kees de Gooijer is directeur van het Topconsortium Kennis & Innovatie (TKI Agri & Food), de organisatie die de totstandkoming van de onderzoeksagenda van de agrifoodsector coördineert en uitvoert. Jaarlijks kunnen bedrijven en kennisinstellingen met een idee voor een innovatie een projectvoorstel indienen bij het TKI. De Gooijer: “Wij zien binnen de agrifoodsector dat uien als gewas heel belangrijk zijn. Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van teelt, bewaring en verwerking van uien. Om die positie te behouden en zo mogelijk uit te bouwen, is het zaak voortdurend te investeren in innovatie. Voor ons was dit voldoende reden om 3 jaar geleden ja te zeggen toen het project ‘Ketenbreed Kwaliteitsonderzoek Uien’ bij ons werd ingediend.” De uitwerking van dit project heeft uiteindelijk verder z’n beslag gekregen onder de naam Uireka. Uireka voert de coördinatie en uitvoering, TKI Agri & Food draagt voor 50% bij in de kosten. De Gooijer: “Met tal van maatregelen werkt Uireka (lees: de hele keten) samen aan een verbeterde kwaliteitsborging.”

Wat is vanuit het Topsector-perspectief de meerwaarde van Uireka?

Over een antwoord op deze vraag hoeft Kees de Gooijer niet lang na te denken. “Wij vinden dat de doelstellingen van Uireka prima passen binnen onze onderzoeksagenda en dat het onderzoeksvoorstel zoals dat destijds is ingediend van een goede kwaliteit is. Het co-financieren was voor ons dan verder ook geen issue. Daarnaast vind ik één van de mooie aspecten van Uireka dat binnen het platform alle schakels van de productieketen samenwerken. Zéker op het gebied van kwaliteitsonderzoek is ketenbrede samenwerking belangrijk: alleen als de neuzen in alle schakels dezelfde kant opstaan, kun je een kwaliteitssprong bij de ene schakel behouden in de volgende schakels. Wat ik er vanuit de rapportages van mee krijg, slaagt Uireka daar ook prima in. Het is een mooi voorbeeld van een echte keteninspanning. Verder alle lof voor het feit dat Uireka in staat geweest is zelfs de keten nog verder uit te breiden door nu ook de telers nadrukkelijk aan zich te binden.”
Ook over de toekomst is De Gooijer helder. “Uireka blijft belangrijk omdat samenwerking cruciaal is voor de toekomst van de uiensector. De buitenlandse concurrenten zitten niet stil. Willen we in de toekomst een nog sterkere uiensector in Nederland hebben, dan moeten de partijen de handen ineen blijven slaan. Uireka is daar, op het gebied van onderzoek, een prachtig voorbeeld van.”